ISTRAŽIVANJE UTICAJA PRVE PRIMENE MSFI 16 U HOTELSKOJ INDUSTRIJI U SRBIJI - Kljajić, Maja; Mizdraković, Vule (The European Journal of Applied Economics, 2024)
Efekti primene MSFI 16 u hotelijerstvu, kao jednoj od delatnosti sa najvećim iznosima iznajmljenih sredstava, primarni su fokus ovog rada. Odbor za međunarodne računovodstvene standarde je usvojio Međunarodni standard finansijskog izveštavanja 16 – Lizing u januaru 2016. godine, zamenjujući Međunarodni računovodstveni standard 17 – Lizing, za izveštavanje koje počinje na dan ili nakon 1. januara 2019. godine. Ažurirana regulativa uvodi nove načine računovodstvenog evidentiranja lizinga kod zakupca i zakupodavca. Uticaj MSFI 16 na izveštajni entitet zavisi od količine postojećih ugovora o operativnom lizingu i razlikuje se u različitim delatnostima. Uzorak istraživanja obuhvata finansijske izveštaje 64 hotela za izveštajne periode 2020-21, ukupno 128 jedinica posmatranja. Analiza podataka je uključivala primenu statističkih testova kao što su Kolmogorov-Smirnov test, Šapiro-Vilkov test i Vilkoksonov test rangiranja. Rezultati istraživanja ukazuju da je pored ostalih događaja, usvajanje MSFI 16 uticalo na finansijske performanse posmatranih hotela i njihovih ključnih stavki finansijskih izveštaja.