Uticaj medijske digitalizacije na političku komunikaciju u Srbiji - Belacic, Aleksandra; Alčaković, Slavko (The European Journal of Applied Economics, 2024)
Politička komunikacija je izuzetno važna jer poruke koje se upućuju biračima imaju odlučujući uticaj na formiranje njihovih stavova o političkim pitanjima i ličnostima, izlasnost na izbore i, samim tim, na izborni ishod. Ova studija ima za cilj da pruži uvid u savremenu digitalnu političku komunikaciju u Srbiji, što postiže istraživanjem preferencija birača u vezi sa dobijanjem političkih informacija putem televizije i štampanih medija, kao i putem zvaničnih internet sajtova i društvenih mreža u vlasništvu emitera. Većina postojećih akademskih radova iz oblasti digitalne političke komunikacije ističe značaj digitalnih tehnologija za oblikovanje biračkih stavova i strukturiranje političkih kampanja, smatrajući za činjenicu spremnost građana da informacije dobijaju pretežno putem digitalne sfere. Prepoznali smo značaj istraživanja veoma nedovoljno istraženog procesa prelaska pažnje građana sa tradicionalnih na digitalne medije. Stoga smo postavili istraživačku hipotezu da bi savremena politička komunikacija trebalo da se sprovodi pretežno digitalno. Našu hipotezu evaluirali smo putem eksplorativne studije zasnovane na nizu pitanja koja se odnose na navike ispitanika u vezi s dobijanjem političkih informacija putem svih relevantnih tradicionalnih ili digitalnih medija koji deluju u Srbiji. Sirovi podaci su kodirani radi ubacivanja u SPSS i kvantitativno analizirani korišćenjem mera deskriptivne statistike, kao što su minimum, maksimum, aritmetička sredina, standardna greška i standardna devijacija. Naknadna kvalitativna analiza ubedila je autore da hipotezu treba prihvatiti, jer ispitanici nedvosmisleno preferiraju da stiču politička znanja putem interneta, iako su i dalje skloni da se informišu i putem tradicionalnih medija.