HIGH QUALITY FINANCIAL REPORTING IN THE FUNCTION OF COMPANY GROWTH IN SERBIA - Ćeha, Nikola; Aničić, Jugoslav; Aničić, Dušan; Ćeha, Milenko; Nestorović, Olgica (The European Journal of Applied Economics, 2023)
Razvoj računovodstvene profesije i kvaliteta finansijskog izveštavanja kreće se uporedo sa razvojem tržišne privrede što doprinosi stabilnosti finansijskog sistema i podiže efikasnost tržišta kapitala i privrede u celini. Investitori se odlučuju za ona tržišta koja poznaju i imaju veće povrenje u one zemlje koje su usvojile i primenjuju medjunarodne standarde za finansijsko izveštavanje. Zbog toga je interes svih zemalja da se aktivno uključe u proces harmonizacije medjunarodnih standarda finansijskog izveštavanja kako bi na taj način omogućile rast i povećanje konkurentnosti svojih preduzeća na medjunarodnom tržištu. Prvi deo ovog rada ukazuje na značaj i ulogu kvalitetnog finansijskog izveštavanja u savremenim uslovima. U drugom delu rada je prikazano trenutno stanje finansijskog izveštavanja u Republici Srbiji, dok su u trećem delu rada prikazani rezultati istraživanja o uticaju faktora na kvalitet finansijskog izveštavanja