BALANS IZMEĐU ŽIVOTA I POSLA I STAVOVI ZAPOSLENIH PREMA POSLU: STUDIJA SLUČAJA U HOTELSKOJ INDUSTRIJI SRBIJE - Ognjanovic, Jasmina; Mitrović, Aleksandra (The European Journal of Applied Economics, 2022)
Hotelska industrija prepoznata je na tržištu rada kao nedovoljno atraktivna za potencijalne zaposlene. Iz tih razloga, menadžment hotela mora posebnu pažnju posvetiti obezbeđivanju ravnoteže između poslovnih i porodičnih obaveza zaposlenih, kako bi stvorili povoljnije uslove rada. Uvažavanjem porodičnih obaveza zaposlenih može se uticati na pozitivan stav zaposlenih prema poslu. Cilj rada je istražiti prirodu veze između balansa između života i posla i stavova zaposlenih prema poslu. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 90 zaposlenih u hotelima Srbije sa tri, četiri i pet zvezdica. Testiranje postavljenih istraživačkih hipoteza sprovedeno je primenom neparametarskog testa za poređenje grupa, korelacione analize i regresione analize. Primenom neparametarskog testa za poređenje grupa, utvrđena je razlika u nivou doživljaja balansa između života i posla među muškim i ženskim ispitanicima. Rezultati ukazuju na jaku, pozitivnu i statistički značajnu korelaciju između balansa između života i posla i stavova zaposlenih. Balans između života i posla pozitivno doprinosi stavovima zaposlenih prema poslu.