English - Ilic, Milos; Lepojevic, Vinko (The European Journal of Applied Economics, 2022)
U radu je analizirana praksa vodećih banaka u Evropi vezana za kompenzacije top menadžera tokom pandemije COVID 19 i utvrđivanje njihove veze sa ostvarenim performansama banaka. Cilj rada je bio da na osnovu dobre prakse vodećih evropskih banaka tokom krize daju preporuke ostalim menadžerima o poželjnom načinu ponašanja tokom kriznih situacija, kada performanse firme variraju usled dejstva eksternih faktora na koje top menadžeri ne mogu uticati. Primenom metoda korelacione i regresione analize, na uzorku od 50 banaka i 123 top menadžera ispitivali smo vezu između gross profit i kompenzacija top menadžera. Rezultati su pokazali da je veza između performansi banaka i kompenzacija top menadćera (osnovne plate, bonusa i total compensation) bila pozitivna i tokom pandemije COVID 19.