OCENA UTICAJA KONKURENTNOSTI I INOVACIJA U CIRKULARNOJ EKONOMIJI NA PRIVREDNI RAST U EVROPI - Popović, Andrija; Ivanović-Djukić, Maja; Milijić, Ana (The European Journal of Applied Economics, 2022)
Upotreba sirovina u svetu je 70% veća od one koju planeta Zemlja može bezbedno da obnovi. Cirkularna ekonomija predstavlja novi model privrednog razvoja koji se oslanja na „7R“ (redizajniranje, smanjenje, ponovnu upotrebu, popravku, renoviranje, recikliranje i oporavak) kako bi obezbedila operativne i strateške koristi na mikro, mezo i makro nivou. Ovo istraživanje ima za cilj da kroz procenu uticaja četiri nezavisne varijable, odabrane iz okvira za praćenje cirkularne ekonomije Evropske komisije, na stopu rasta Bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika utvrdi uticaj koji konkurentnost i inovacije u cirkularnoj ekonomiji imaju na privredni rast u evropskim zemljama. U ovom radu analizirali smo konkurentnost kroz dodatu vrednost po jediničnoj ceni inputa (VAFC), bruto ulaganje u materijalna dobra (GITG) i broj zaposlenih (EMP) u cirkularnoj ekonomiji, inovacije kroz broj patenata u tehnologijama za ublažavanje klimatskih promena koje se odnose na tretman otpadnih voda ili upravljanje otpadom (PAT), dok je privredni rast procenjen na osnovu godišnje stope rasta BND per capita (GNIpc). Primenili smo metode korelacije i regresije na uzorku od 25 evropskih zemalja koristeći logaritamski prilagođene podatk. Rezultati pokazuju da postoji statistički značajna, umereno jaka, negativna veza između VAFC i privrednog rasta merenog GNIpc, dok veza između GTTG i EMP sa jedne strane i privrednog rasta sa druge nije statistički značajna.