PAMETAN PRIVREDNI RAZVOJ U EVROPSKIM ZEMLJAMA - Popović, Andrija; Ivanović Đukić, Maja; Milijić, Ana (The European Journal of Applied Economics, 2022)
Industrija 4.0 je skup digitalnih i fizičkih tehnologija i sajber-fizičkih sistema koji nude nove vrednosti na makro i mikro nivou ekonomije. To izaziva značajne promene i razvoj u okviru industrijskog sektora širom sveta. Ovo istraživanje ima za cilj da utvrdi uticaj Industrije 4.0 na društveno-ekonomski razvoj uspostavljanjem korelacije između Indeksa industrije 4.0 i Indeksa humanog razvoja UNDP-a (HDI). Nakon analize korelacije, biće formirani klasteri zemalja prema njihovim rezultatima u implementaciji I4.0 i društveno-ekonomskom razvoju. Postoji jaka korelacija između implementacije Industrije 4.0 i društveno-ekonomskog razvoja na nivou evropskih zemalja, dok se sve zemlje mogu svrstati u tri značajna klastera. Ovaj rad potvrđuje pozitivan uticaj industrije 4.0 na društveno-ekonomski razvoj. Takođe pruža institucionalnim i poslovnim akterima objektivan podsticaj za bržu primenu osnovnih tehnologija I4.0.