KONCENTRACIJA PONUDE NA ODABRANIM TRŽIŠTIMA SEKTORA ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA SRBIJE - Kostić, Milan; Živković, Jelena (The European Journal of Applied Economics, 2021)
Sektor elektronskih komunikacija je veoma značajan za funkcionisanje nacionalnih ekonomija. On pruža mogućnost za lakše odvijanje poslovnih aktivnosti i predstavlja dobro područje za investiranje. Na većini tržišta sektora elektronskih komunikacija funkcioniše mali broj operatora i veliki broj korisnika. Uslovi pod kojima su dostupne usluge elektronskih komunikacija razlikuju se između ostalog i zbog stepena liberalizacije pojedinačnih tržišta u konkretnim državama. Republika Srbija je značajno liberalizovala ovaj sektor ekonomske aktivnosti usklađujući ga sa regulativom Evropske unije. Ipak ostale su izvesne ulazne barijere vezane, pre svega, za licence koje operateri treba da pribave kako bi poslovali na tržištu Srbije. Rad ima za cilj da istraži nivo koncentracije na odbranim tržištima sektora elektronskih komunikacija i to: mobilne telefonije, širokopojasnog pristupa Internetu i distribucije medijskog sadržaja. Istraživanje je pokazalo visok nivo koncentracije meren Herfindal-Hiršmanovim indeksom na sva tri tržišta. Na svim analiziranim tržišta se očekuje dalje povećanje koncentracije u kratkom roku. Ovakvi rezultati istraživanja zahtevaju veću pozornost regulatornih tela jer povećavaju verovatnoću nekog oblika nekonkurentnog ponašanja učesnika na tržištu.