English English - Krstić, Nataša (The European Journal of Applied Economics, 2021)
Za centralnu industriju zabave 21. veka - onlajn igrice, deca su nesumnjivo ključna potrošačka grupa. Iako se istraživanje uticaja gejming industrije na decu uglavnom bavi negativnim efektima poput zavisnosti, nasilnog sadržaja, neprimerenog ponašanja i monetizacije ličnih podataka, postoje i mnogi pozitivni efekti - porodična zabava, virtuelno druženje, poboljšanje kognitivnih veština i korišćenje igara kao nastavno sredstvo. Stoga je zadatak svih učesnika u lancu vrednosti gejming industrije da maksimiziraju pozitivne i minimiziraju negativne uticaje na decu. Istraživanje sprovedeno među 893 mladih u Srbiji pokazalo je njihove navike u konzumiranju onlajn igara i ukazalo na to da li su njihova prava zaštićena tokom igranja. Zaključak daje preporuke ključnim zainteresovanim stranama u ekosistemu gejming industrije o tome kako digitalno igralište učiniti inkluzivnim, sigurnim i odgovornim kada je reč o poštovanju dečjih prava.