English - Hanić, Hasan; Bugarčić, Milica; Lukić, Radojko (The European Journal of Applied Economics, 2021)
Predmet istraživanja ovog rada jeste ekonometrijsko ispitivanje uticaja dohotka na izdatke odnosno na tražnju za turističkim paket aranžmanima domaćinstava u Srbiji. Cilj rada jeste da se na osnovu alternativnih funkcionalnih formi Engelovih krivih i iz njih izvedenih elasticiteta kvantifikuje uticaj dohotka na izdatke domaćinstava za turističke paket aranžmane u zemlji i u inostranstvu. Polazna istraživačka hipoteza jeste da sa porastom dohotka domaćinstva učešće izdataka za turističke aranžmane u ukupnim izdacima domaćinstava u Srbiji ostaje približno nepromenjeno. Kao izvori podataka korišćene su Ankete o potrošnji domaćinstava u Srbiji koje su sprovođene svake godine, počev od 2006. (do 2019. godine). Na osnovu različitih funkcionalnih formi Engelovih krivih ocenjeni su parametri uticaja dohotka na izdatke za paket aranžmane, a zatim su na osnovu reprezentativnih funkcionalnih formi ocenjeni dohodni elasticiteti. Pored uticaja dohotka ispitivan je uticaj kvalitativnih karakteristika domaćinstava i posebno nosioca domaćinstava na izdatke za turističke aranžmane. Uz pomoć odgovarajućih statističkih testova dokazana je osnovna istraživačka hipoteza i kvantifikovan uticaj socio-ekonomskih i demografskih karakteristika domaćinsta na tražnju za turističkim paket aranžmanima.