Preduzetnički potencijal, individualna preduzetnička orijentacija i preduzetničke namere kod studenata u Srbiji - Rajković, Jelena; Poštin, Jasmina; Konjikušić, Marko; Jagodić Rusić, Aleksandra; Stojković, Hadži Strahinja; Nikolić, Milan (The European Journal of Applied Economics, 2021)
U radu su dati rezultati istraživanja efekata pet varijabli na preduzetničke potencijale, individualnu preduzetničku orijentaciju i preduzetničke namere, kod studenata. Posmatrani su uticaji sledećih variables: Pol studenta, Neko od mojih roditelja ima privatan biznis, Godina studija, Uspešnost studiranja i Finansijske mogućnosti za pokretanje novog posla. Anketirani su studenati na sedam fakulteta u Srbiji. Uzorak uključuje 488 ispitanika. Najuticajnija varijabla na preduzetničke namere je Finansijske mogućnosti za pokretanje novog preduzeća. Takođe, mušakrci imaju izraženije preduzetničke namere. Uspešnost studiranja pozitivno utiče na preduzetničke potencijale i proaktivnost, a posedovanje finansija pozitivno utiče na preduzetničke namere i spremnost na rizik. U slučaju uspešnog studiranja i posedovanja finansija, žene su više motivisane, odlučnije i imaju snažnije preduzetničke namere (naročito u slučaju posedovanja finansija). Iako muškararci možda više žele da budu preduzetnici, žene preduzetništvu pristupaju realnije i odlučnije.