Ranjivo finansijsko pitanje: Let kapitala u Indoneziji - Basorudin, Muhammad; Kusmaryo, R. Dwi Harwin; Rachmad, Sri Hartini; Amannullah, Gantjang (The European Journal of Applied Economics, 2021)
Indonezija je zemlja u razvoju sa velikom potražnjom kapitala iz domaćih i međunarodnih izvora; međutim, međunarodni tok kapitala je najpotrebniji. Bek kapitala je nepovoljno finansijsko pitanje za zemlje koje nisu zapadne, posebno Indoneziju. Cilj ove studije je da rezimira odliv kapitala u Indoneziju i analizira efekat makroekonomskih i makroekonomskih determinanti kroz beg kapitala. Makroekonomske odrednice su budžetski deficit, ekonomski rast, stopa inflacije i devizni kurs. Ne-makroekonomske odrednice su otvorenost trgovine, razlike u kamatnim stopama i luttički rejting. Podaci potiču od centralne banke Indonezije, BPS-a, Indonezije, OECD-a i Moodi-ove usluge investitora. Primenjene metode su zaostali, trgovinski pogrešni računi i kombinovani metod. Studija otkriva da su makroekonomija najuticajnije odrednice odliva kapitala u Indoneziji u poređenju s drugima.