Uticaj sociodemografskih karakteristika na percepciju uticaja razvoja turizma - Stojković, Ilinka; Tepavčević, Jelena; Blešić, Ivana; Ivkov, Milan; Šimon, Viktorija (The European Journal of Applied Economics, 2020)
Lokalno stanovništvo ima značajnu ulogu u procesu razvoja destinacije, a njihova podrška je ključna za uspeh destinacije. Brojni autori su istraživali stavove lokalnog stanovništa prema turističkim uticajima sa različitih stanovništa. Cilj ovog rada je bio istraživanje uticaja sociodemografskih karakteristika lokalnog stanovništva na njihove stavove prema razvoju turizma. Istraživanje je sprovedeno na teritoriji Sirnićke Župe, u okviru opštine Štrpce. U istraživanju je učestvovalo ukupno 94 rezidenata. Rezultati su pokazali da pol i nivo obrazovanja nemaju značajan uticaj na stavove lokalnog stanovništa. Sa druge strane, starosna dob i dužina borakva u Sirnićkoj Župi su pokazale značajan uticaj na stavove lokalnog stanovništva prema uticajima razvoja turizma.