Емпиријска анализа експланаторних фактора суверена ЦДС-а шири се: квантитативна регресијска метода: апстрактан; увод; Преглед литературе; методологија и емпиријска анализа; Резултати и дискусија; закључак - zemirli, radhia; Mohand, CHITTI (The European Journal of Applied Economics, 2020)
Погоршање сувереног ризика у еурозони током последње деценије, што је резултирало неодрживошћу државног дуга и ризиком искључења са финансијских тржишта, праћено је порастом државних обвезница, повећањем државног кредита Ширење размјена и негативна ревизија државног рејтинга од стране рејтинг агенција. Ово показује погоршање кредитног квалитета неких земаља еурозоне.Турбуленције које су карактерисале земље еврозоне указале су на потребу проучавања динамике суверена спреда и њихових детерминанти користећи емпиријски и / или економетријски приступ. Овај чланак има за циљ да одреди главне факторе ризика који објашњавају манифестацију државног ризика, посебно кроз динамику ширења сувереног ЦДС-а у земљама чланицама еуро-зоне.Објашњевајући фактори који ће се анализирати односе се на општи ризик одбојности који се објашњава волатилношћу берзи, ризиком ликвидности који се опажа феноменом лета ка квалитету, идиосинкратским ризиком који се објашњава погоршањем стања макроекономских основа. Извршићемо анализу података на плочи, тачније користићемо методу квантилне регресије која се примењује на податке о панелима који је развио Цанаи (2011). Ова техника омогућава да се процени утицај независних променљивих на различите области дистрибуције, посебно квантеле, зависне променљиве, а не само на њен просек. Другим речима, он описује како се условни квантали мењају као функција ових детерминанти и такође омогућава превазилажење проблема присуства екстремних вредности.Коначно, наш модел је омогућио да се временом и различитим земљама идентификују фактори који значајно објашњавају суверени ризик и чија ће погоршана ситуација вероватно довести до неплаћања. Они укључују волатилност берзи која показује неповерење инвеститора и која постаје супротна ризику, пресушивање ликвидности на тржиштима обвезница, што објашњава феномен налета квалитета, буџетски фактор који се објашњава неодрживом дужничком јавношћу, економски фактор опажен нивоом богатства једне земље.