Priprema dece sa teškoćama u razvoju za polazak u školu iz ugla vaspitača - Kojić, Miroslava B; Markov, Zagorka T; Kojić-Grandić, Smiljana S (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2020)
U ovom radu priprema dece sa smetnjama u razvoju za polazak u školu razmatra iz kao višedimenzionalni i kompleksan proces koji traje mnogo duže od formalne pripreme koja prema zakonskim propisima traje jednu školu godinu. Ovaj proces zahteva personalizovani  pristup detetu sa smetnjama u razvoju u kojoj se polazi od trenutnog nivoa razvoja i postignuća deteta, a ne razvojne norme za određeni kalendarski uzrast. Polazi od trenutnih sposobnosti deteta i proširivanjem i nadograđivanjem njegovih znanja, veštine i navika. Cilj ovog rada je  utvrdi specifičnosti pripreme dece sa smetnjama u razvoju za polazak u školu u redovnom vrtiću iz ugla opažanja vaspitača. Za potrebe  istraživanja konstruisan je upitnik kojim se procenjuju opažanja vaspitača o pripremi dece sa smetnjama u razvoju za polazak u školu. Rezultati istraživanja pokazuju da je iz ugla vaspitača  priprema dece sa razvojnim smetnjama za polazak u školu nosi niz specifičnosti koji  zahtevaju temeljani plan i program aktivnosti. Ovaj plan se se zasniva na (a) personalizovanom pristupu detetu, individualizaciji  ili primeni IOP-a,(b) timskom radu u predškolskoj ustanovi i(v)dodatnoj podršci deci, roditeljima i vaspitačima, a koju u skladu sa zakonom realizuju defektolozi i logopedi.Značajnu ulogu u identifikovanim faktorima za pripremu dece sa razvojnim smetnjama za polazak u školu imaju i vršnjaci tipičnog razvoja.
Keywords: timski rad; dodatna podrška; IOP; priprema za polazak u školu; deca sa smetnjama u razvoju