Fizičko vaspitanje dece sa smetnjama u razvoju predškolskog uzrasta - Stanišić, Irena R (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2020)
Igra i druženje sa drugom decom su potrebe sve male dece i ove potrebe se adekvatno zadovoljavaju upravo u predškolskim ustanovama gde deca sa smetnjama u razvoju u ovom okruženju, određenim situacijama, usvajaju jezik i razvijaju sposobnost interakcije. Glavni cilj ovog rada je da primenom metodičkih principa, metoda rada, tematskih modifikacija, vizuelnih pomoćnih sredstava i novih sadržaja u zavisnosti od ometenosti poboljša pristup u radu inkluzivnog fizičkog vaspitanja. Tematske modifikacije igara, vežbi oblikovanja, oblika kretanja kod dece sa smetnjama u razvoju podrazumeva pojednostavljenje koraka, davanje posebnih zadataka u igri, smanjenje tempa rada, broja koraka, povećanje vremena za izvoćenje zadatka, prilagođavanje mesta za igru i označavanje pozicije na terenu. Koristeći određene uslove, cilj datih aktivnosti dece sa smetnjama u razvoju iz fizičkog vaspitanja je da sadržaj razigra dečje interesovanje, omogući deci da putem pokreta prevaziđu ili ublaže problem koji imaju, da upoznaju sebe, svoje telo i druge u odnosu na sebe, savladaju određene oblike kretanja, razviju orijentaciju u vremenu i prostoru kao i svesno opažanje i izvođenje kretanja prema redosledu, utiču na razvoj fizičkih sposobnosti, koordinaciju tela i ravnotežu, poboljšaju lateralizaciju pokreta ruku nogu i promenu napetosti i opuštanja mišića, razviju potrebu za druženjem, komunikacijom, poverenjem, opuštanjem, strpljenjem i edukuje kroz zabavu decu bez i sa smetnjama u razvoju date vaspitne grupe. Ovaj pristup u realizaciji aktivnosti iz fizičkog vaspitanja sastoji se u ujedinjavanju znanja i iskustva deteta i sposobnosti vaspitača da koristi nove ideje i uvede kreativnost u radu. Ovaj pristup u realizaciji aktivnosti iz fizičkog vaspitanja sastoji se u ujedinjavanju znanja i iskustva deteta, i sposobnosti vaspitača da koristi nove ideje i uvede kreativnost u radu.
Keywords: usmerena aktivnost; oblici kretanja; fizičko vaspitanje; deca sa smetnjama u razvoju