Profesionalni razvoj i stručno usavršavanje vaspitača predškolskih ustanova - Radovanović, Nena B (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2019)
Cilj ovog rada je da se ukaže na značaj profesionalnog razvoja i stručnog usavršavanja vaspitača predškolskih ustanova. Polazi se od stava da vreme u kome živimo donosi brojne promene i izazove za sve zaposlene u obrazovanju, uključujući i vaspitače u predškolskim ustanovama. U želji pružanja adekvatnog odgovora novonastalim potrebama  uspostavljen je sistem profesionalnog razvoja i obaveznog stručnog usavršavanja, koji je zasnovan na važnim programskim i zakonskim dokumentima. U njima se ukazuje na potrebu za permanentnim usavršavanjem vaspitača u različitim oblastima, u cilju ostvarivanja većeg nivoa kvaliteta rada sa decom predškolskog uzrasta. Profesija vaspitača se nalazi pred mnogim izazovima, jer obrazovanje tokom školovanja ne može biti dovoljno za rad vaspitača tokom njihove čitave karijere. Iz tog razloga veoma je značajno razvijati sistem profesionalnog razvoja, kao i konkretne korake koji doprinose unapređivanju obaveznog stručnog usavršavanja.
Keywords: TEACHERS||; ||nastavnici; professional training||; ||stručno usavršavanje; education||; ||obrazovanje; preschool teachers||; ||vaspitači; Professional Development||; ||profesionalni razvoj