Pedagogija u društvu učenja - Pljakić, Goran D (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2019)
Autor polazi od teze da će čovek u budućnosti zbog dinamičnih društvenih promena morati da postane prilagodljiv i promenljiv više nego što je to ikada do sada bio. Priroda navedenih okolnosti, društvo XXI veka determiniše kao „društvo učenja“. Zapravo, da bi svaki pojedinac bio u stanju da se nosi sa brzim promenama koje ga očekuju, mora biti u stanju da koristi znanje (informaciju) kao jedan od glavnih ekonomskih resursa današnjice kako bi strateški planirao promene u obrazovanju. Takođe, u radu je razmotreno i pitanje mesta i potencijalnih smerova u kojima će se kretati pedagogija u društvu koje uči.
Keywords: learning society||; ||društvo učenja; social change||; ||socijalne promene; strategic planning||; ||strateško planiranje; knowledge||; ||znanje; pedagogy||; ||pedagogija