Ponašanje učenika sa komorbiditetom cerebralne paralize i intelektualne ometenosti u školskoj sredini - Sretenović, Ivana R.; Nedović, Goran M.; Adamović, Milosav V.; Todorović, Vojislav (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2019)
Ponašanjem svaka osoba ostvaruje svoje prisustvo i kontakt sa drugima. Ono integriše sve sposobnosti osobe koje su usmerene ka neposrednom cilju. Osnovni cilj ovog istraživanja je bila procena ponašanja učenika sa komorbiditetom cerebralne paralize i intelektualne ometenosti u školskom okruženju. Uzorak istraživanja formiran je od 31 učenika oba pola (54,8% učenika muškog i 45,2% učenika ženskog pola), koji su pored cerebralne paralize imali i sniženo intelektualno funkcionisanje. Prosečan uzrast ispitanika je od 9 do 14 godina (AS = 10,9, SD = 1,189). Istraživanje je sprovedeno u osnovnoj školi „Miodrag Matić“, a za potrebe prikupljanja podataka korišćen je Upitnik za procenu ponašanja učenika. Rezultati istraživanja pokazuju da između ispitanika muškog i ženskog pola nema razlike koja je statistički značajna, kada je u pitanju ponašanje učenika na času i na odmoru. Kada je u pitanju domen ponašanje u odnosu na autoritet, dobijena je razlika na varijabli „pohvale“ (p = ,034). Poznavanje individualnih karakteristika svakog deteta je izuzetno važno, jer se na taj način mogu unaprediti strategije za rešavanje problema ponašanja dece sa komorbiditetom cerebralne paralize i intelektualne ometenosti.
Keywords: intellectual disability||; ||intelektualna ometenost; school environment||; ||školsko okruženje; cerebral palsy||; ||cerebralna paraliza; behaviour||; ||ponašanje