Dečje igračke iz perspektive roditelja i vaspitača - Colić, Vesna Đ.; Milošević, Tamara M.; Colić, Uglješa D. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2019)
Problem istraživanja odnosi se na pitanje stavova roditelja i vaspitača prema igračkama za decu, iz perspektive porodičnog i institucionalnog konteksta. Cilj istraživanja je ispitivanje mišljenja roditelja i vaspitača o korisnosti igračaka, njihovom uticaju na formiranje stereotipa kod dece, ali i uticaju tržišta, TV reklama i drugih faktora na izbor i kupovinu igračaka. Uzorak istraživanja je prigodan i čine ga 105 vaspitača i 105 roditelja predškolske dece iz vrtića u Novom Sadu. Primenjen je metod anonimne dobrovoljne ankete, a upitnik je preuzet od B. Saton-Smita i donekle izmenjen i prilagođen. Rezultati su podvrgnuti deskriptivnoj statistici. Dobijeni rezultati ukazuju na to da su mišljenja roditelja i vaspitača slična po pitanju doprinosa igračaka obrazovanju dece i razvoju njihove mašte, bezbednosti igračaka i neodobravanja igračaka oružja. Većina vaspitača ne odobrava reklamiranje igračaka, dok većina roditelja isto to odobrava. Problem prostora utiče na izbor dečjih igračaka u vrtiću, dok su mišljenja roditelja o tom pitanju podeljena. O kupovini igračaka u vrtiću najčešće odlučuju odrasli profesionalci, ponekad uz konsultacije sa roditeljima, a vrlo retko konsultuju decu. U porodici najčešće o kupovini igračaka odlučuju zajedno deca i odrasli, zatim sama deca i najređe samo odrasli. Autori rada smatraju da dobijeni rezultati ukazuju na potrebu osvešćivanja svih, za dete značajnih odraslih po pitanju njihove uloge i odgovornosti za izbor igračaka i poruke koje svakodnevno šalju deci posredstvom igračaka.
Keywords: context||; ||kontekst; toys||; ||igračke; preschool teachers||; ||vaspitači; PARENTS||; ||roditelji; children||; ||deca