Odnos znanja, moći i slobode u Prokletoj avliji Ive Andrića - Soleša, Biljana S (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2019)
U radu se razmatra odnos moći, znanja i slobode u Prokletoj avliji Ive Andrića. U tom smislu posebno se posmatra i analizira višeznačnost tamnice, navodi se njeno uže i moguća šira značenja, izdvajaju se elementi koji otvaraju pristup delu kao univerzalnoj alegoriji sa posebnim osvrtom na likove Karađoza, valije, Ćamila i Džem-sultana. Polazeći od stavova M. Fukoa u središnjem delu se na primeru Karađozove „igre“ pokazuje mehanizam vlasti i sprovođenje moći, koji se takođe otkriva i u valijinom postupku prilikom Ćamilovog hapšenja. U završnom delu se ukazuje na prepoznavanje disciplinskog koncepta viđenja i uređenja sveta u pričama o Ćamilu, Džemu i Karađozu.
Keywords: authority||; ||vlast; knowledge||; ||znanje; freedom||; ||sloboda; power||; ||moć; dungeon||; ||tamnica