Rekreativna aktivnost studenata Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Šapcu - Pantić, Zoran S.; Stamatović, Milovan V. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2018)
U radu se tretira slobodno vreme i rekrecija studenata. Cilj istraživanja bio je utvrditi koliko studenti Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Šapcu imaju slobodnog vremena, na koji način ga koriste i u kojoj meri se bave sportsko-rekreativnim aktivnostima. Uzorak je činilo 60 studentkinja uzrasta 22 godine (±6 meseci). Korišćena je anketa sa 15 pitanja. Primenjen je Hi-kvadrat test. Samo 30% ispitanica ima dovoljno slobodnog vremena. Potrebu za kretanjem ima 83,3%. Većina anketiranih 70%, odabrala bi kretanje i boravak u prirodi. Polovina studenata fizički je aktivna 1-2 puta nedeljno. Najredovnije odlaze na koncerte 30%, a većina ponekad odlazi u bioskop 71,7%. U kućne posete 55% ide redovno, a 53,3% ponekad odlaze u kafiće i diskoteke. Karte ponekad igra 56,7%, a 20% redovno. Četvrtina se nikada ne bavi fizičkim vežbanjem u slobodnom vremenu. Šetnju, 3-4 puta nedeljno, upražnjava 63,3%. Na izlet ponekad odlazi 66,7%. Većina se oseća sposobnim i delimično sposobnim da samostalno sastavi program vežbanja. Na studijama je 58,3% steklo potrebna znanja da se bave vežbanjem u slobodnom vremenu. Motoričke sposobnosti testiralo bi 35% studenata. O značaju pozitivnog uticaja fizičkog vežbanja na zdravlje i organizam 41,7% delimično je upoznato. Nedostatak slobodnog vremena, stil života i nedovoljno organizovano slobodno vreme, direktno utiču na fizičku angažovanost studentkinja. Potrebna je veća edukacija studenata o važnosti fizičke aktivnosti, kao i o značaju testiranja i praćenja zdravstvenog stanja.
Keywords: health||; ||zdravlje; habits||; ||navike; college students||; ||studenti; free time||; ||slobodno vreme; recreational activities||; ||rekreativne aktivnosti