Oblici slobodnih aktivnosti učenika u službi njegovanja estetskog ukusa - Mitrović, Ljiljana Lj.; Panić, Danijela S.; Lazić, Dragana D. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2018)
Ovaj rad se bavi slobodnim aktivnostima učenika, odnosno, organizovanim oblicima vaspitno-obrazovnog rada koji se ostvaruje kroz rad sekcija koje su u službi njegovanja estetskog ukusa.  U radu je ispitano mišljenje učenika o učešću u sekcijama. Uzorak ovog istraživanja je činilo 140 učenika iz četiri osnovne škole. Istraživanje je vršeno metodom prikupljanja podataka i tehnikom anketiranja, a kao instrument je korišten upitnik. Rezultati istraživanja pokazuju da su učenici zainteresovani za rad u slobodnim aktivnostima, da nisu preopterećeni radom u njima i da imaju pozitivno mišljenje o kulturnoumjetničkim priredbama. Takođe, rezultati pokazuju povezanost školskog uspjeha učenika i učešća u slobodnim aktivnostima. Rad donosi korisna znanja o interesovanjima učenika.
Keywords: arts||; ||umetnost; cultural events||; ||kulturni događaji; pupils||; ||učenici; aesthetic taste||; ||estetski ukus; elementary school||; ||osnovna škola; free time activities||; ||slobodne aktivnosti