Povezanost između ispitne anksioznosti, govorničkog samopouzdanja i straha od negativne procene kod studenata - Malobabić, Marina M.; Živković, Danijela Z.; Đorđević, Marija M.; Ranđelović, Nebojša M.; Mitić, Petar M.; Stanković, Aleksandra Z. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2018)
Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi povezanost između govorničkog samopouzdanja, ispitne anksioznosti i straha od negativne evaluacije, kao i povezanost sa samoprocenom spremnosti za ispit i sigurnosti u svoje znanje kod studenata. U ispitivanju je učestvovao 221 student (muškog i ženskog pola). Primenjene skale su Skala govorničkog samopouzdanja, Skala ispitne anksioznosti, Skala straha od negativne evaluacije i sociodemografski upitnik konstruisan za potrebe istraživanja (pol, godine, starosti, godina studija, obrazovanje oca i majke), kao i samoprocena spremnosti za ispit i samoprocena signurnosti u znanje. Rezultati istraživanja pokazuju da postoji značajna povezanost između sigurnosti u svoje znanje i ispitne anksioznosti, spremnosti za ispit i govoničke anksioznosti, kao i ispitne anksioznosti, govorničke anksioznosti i straha od negativne procene međusobno.
Keywords: negative evaluation||; ||negativna evaluacija; speaker self-confidence||; ||govorničko samopouzdanje; Test Anxiety||; ||ispitna anksioznost; anxiety||; ||anksioznost