Sabatova duhovna kriza – put od nauke do književnosti - Čanović, Ana R (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2018)
Rad je u cjelini posvećen periodu duhovne krize u životu argentinskog književnika Ernesta Sabata. U uvodu se navode osnovni biografski podaci iz života pisca u cilju preglednijeg bavljenja specifičnim periodom njegovog života. Razmotrena su pitanja Sabatovog sagledavanja umjetnostii nauke, a ujedno su i izdvojeni njegovi stavovi o smislu ljudskog postojanja i načinu humanizacije društva. U središnjem dijelu, istraživanje Sabatovog puta od nauke do književnosti sprovedeno je na primjerima zbirke eseja „Pojedinac i Univerzum“, zatim eseja „Pre kraja“ i „Otpor“, i tri romana: „Tunel“, „O junacima i grobovima“ i „Abadon, anđeo uništenja“. Zaključeno je da se Sabato svjesno i bez kajanja posvetio svijetu književnosti s tim da do kraja života nije bio siguran u istinski razlog svog izbora.
Keywords: communication||; ||komunikacija; loneliness||; ||samoća; spiritual crisis||; ||duhovna kriza; Ernesto Sabato||; ||Ernesto Sabato; writer||; ||pisac; SCIENCE||; ||nauka; PATHS||; ||; literature||; ||književnost; life||; ||život; essays||; ||eseji