Sadržaji vremenske orijentacije u predškolskom obrazovanju - Živanović, Milan V (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2018)
U radu su prikazani sadržaji vremenske orijentacije u predškolskom obrazovanju. Odsustvo konkretnog čulnog doživljaja vremena znatno otežava mogućnosti usvajanja vremenskih pojmova, njihovih relacija i merenja. Put za prevazilaženje problema je vezivanje karakterističnih aktivnosti i pojava, kojima su deca ovladala, za vrmenske pojmove koje je potrebno uvesti. U neposrednom radu najbolji rezultati se postižu inegralnim pristupom problematici, korišćenjem raznovrsnih metodičkih postupaka i didaktičkog materijala. Potrebno je iskoristiti, gotovo svaku, situaciju koja pruža mogućnost razvijanja ovih pojmova neophodnih za normalno uključivanje dece u pripremu za školu i život uopšte. To pruža odličanu podlogu za plodonosnu saradnju roditelja i vaspitača. Današnja deca odrastaju u bliskom okruženju IKT sredstava, pa njihovo odmereno i pravilno korišćenje pomaže i pri razvijanju elemenata vremenske orijentacije.
Keywords: correlation||; ||korelacija; teaching methods||; ||metodika; time measurement||; ||merenje vremena; Time Orientation||; ||vremenska orijentacija; preschool education||; ||predškolsko obrazovanje; children||; ||deca; TIME||; ||vreme