Usvajanje srpskog kao maternjeg jezika - Radulović, Milica M (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2017)
U ovom radu predstavljen je proces usvajanja srpskog jezika kao maternjeg od rođenja do predškolskog uzrasta. U radu se polazi od stava da su faze u razvoju govora iste su za sve jezike sveta i svu decu sveta i da postoje dve faze u razvoju  govora: pre(d)lingvalna i lingvalna. U pre(d)lingvalnoj fazi dominiraju vokali zbog čega je ova faza nazvana faza vokalizacije, dok se prelaz sa pre(d)lingvalne na lingvalnu fazu označava se pojavom prve reči i to je tzv. holo faza. U lingvalnoj fazi prvi iskazi predstavljaju vokalnu manifestaciju deteta izrečenu u formi smislene reči koja se upotrebljava u svrhu komunikacije ili prilikom izražavanja detetovih reakcija  u toku doživljavanja stvarnosti. U radu je prikazan razvojni red u usvajanju pojedinih kategorija reči, kao i pojave koje prate progovaranje (omisija, metateza, usvajanje klastera). Govori se i o načinu usvajanja padežnog i glagolskog sistema.Takođe se pominju neologizmi, leksički i morfofonemski, koje dete stvara spontano. Proučavanje neologizama pokazuje nešto vrlo značajno, a to je način na koji dete uči gramatiku maternjeg jezika. U radu su izdvojene i najvažnije funkcije jezika: signifikativna (označavajuća), komunikativna (objektivna) i egocentrična (privatna).
Keywords: language functions||; ||funkcije jezika; child||; ||dete; lingual stage||; ||lingvalna faza; pre-lingual stage||; ||pre-lingvalna faza; language acquisition||; ||usvajanje jezika; language||; ||jezik; grammar||; ||gramatika