Porodica kao bitan faktor u formiranju ekološke svesti kod dece - Marković, Mirjana M (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2017)
Porodica kao zajednica roditelja i dece ima veliku ulogu u formiranju ekološke svesti kod dece. Ona je prva socijalna sredina sa kojom dete stupa u kontakt, i od porodice mnogo zavisi kakve će socijalne navike dete usvojiti od roditelja i kakav će njegov stav kasnije biti prema okolini i prirodi. Uslovi porodičnog života i to posebno u prvim godinama detinjstva, odlučujući su za formiranje svesti i ličnosti deteta. Porodica je ne samo institucija preko koje se ostvaruje socijalizacija u tom smislu što porodica deluje da se usvoje društvene norme, nego je porodica i faktor od koga zavisi u kakvu će se ličnost dete razviti.
Keywords: ecological awareness||; ||ekološka svest; parents||; ||roditelji; family||; ||porodica; ENVIRONMENT||; ||životna sredina; children||; ||deca