Pedagoška komunikacija - ostvarenost i učestalost u razrednoj nastavi - Panić, Danijela S; Lazić, Dragana D; Mitrović, Ljiljana LJ (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2017)
Ovaj rad se bavi pedagoškom komunikacijom, odnosno učestalosti i ostvarenosti komunikacije u razrednoj nastavi. Cilj istraživanja je utvrđivanje učestalosti i uspješnosti pedagoške komunikacije s obzirom na smjer komunikacije (učenik - nastavnik, nastavnik - učenik i učenik - učenik). Takođe, ovo istraživanje ima za cilj da utvrdi učestalost i uspješnost komunikacija tokom nastave grupa predmeta (opšte-obrazovnih i vještina) i da utvrdi odnos ostvarenosti komunikacija s obzirom na vrstu, tj. Grupu kojoj nastavni predmet pripada. Priroda problema i postavljeni cilj istraživanja opredjelili su da ovo istraživanje ima empirijski karakter. Iz postavljenog predmeta i cilja istraživanja proizilaze sledeći zadaci istraživanja:  utvrditi učestalost i uspješnost  pedagoške komunikacije prema nastavnim predmetima u razrednoj nastavi na relacijama nastavnik-učenik, učenik-nastavnik, učenik-učenik, tokom 300 nastavnih časova; utvrditi postoji li statistički značajna razlika u ostvarenosti i neostvarenost komunikacija prema nastavnim predmetima na relacijama u razrenoj nastavi; utvrditi postoji li statistički značajna razlika u učestalosti i ostvarenosti komunikacije između opšte-obrazovne grupe nastavnih predmeta  i vještina. Istraživanje je vršeno metodom posmatranja, bilježenja, korišten je posebno konstruisan instrument za ovu vrstu podataka i istraživanja. Rezultati pokazuju da je komunikacija najučestalija i najostvarenija na relaciji nastavnik-učenik, kao i da ostvarenost i neostvarenost komunikacija zavisi od vrste nastavnog predeteta. Pošto je pedagoška komunikacija izuzetno bitan segment u vaspitno-obrazovnom procesu u našim školama, ovaj rad pruža korisna saznanja za dalje proučavanje, unapređenje i usavršavanje komunikacije u nastavi.
Keywords: elementary school||; ||osnovna škola; achievement||; ||postignuće; teaching subject||; ||nastavni predmet; class teaching||; ||razredna nastava; pedagogical communication||; ||pedagoška komunikacija