Savremeni izazovi integrativne nastave - Jovanović, Marija M; Kovčić, Vesna S (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2017)
U radu se razmatraju karakteristike integrativne nastave kao inovativnog modela nastave kojim se stvaraju mogućnosti za celoviti razvoj učenikove ličnosti kroz usvajanje celovitih znanja i razvoj funkcionalnih sposobnosti učenika. Zasnovana na principu funkcionalnog povezivanja sadržajnog, saznajnog, psihološkog, organizacionog i sociološkog aspekta nastave, integrativna nastava pruža mnogostruke mogućnosti kvalitetnog vaspitnog i obrazovnog delovanja. Međutim, kompleksnost koja proističe iz navedenih karakteristika integrativne nastave sa sobom povlači i neke teškoće u procesu njenog planiranja, programiranja i realizovanja. Za nastavnu praksu važno je dobro poznavanje suštinskih karakteristika i vrednosti integrativne nastave i spremnost da se uspešnom didaktičko-metodičkom intervencijom prevaziđu potencijalne teškoće. U nameri da se što sitematičnije ukaže na savremene izazove integrativne nastave, u radu se ovom problemu pristupilo sa aspekta: teorijskog određenja, didaktičkih vrednosti, nedostataka, implemetnacije integrativne nastave u školskoj praksi i povezanosti integrativne nastave sa ishodima učenja.
Keywords: didactic values||; ||didaktičke vrednosti; Implementation||; ||Implementacija; knowledge||; ||znanje; Learning outcomes||; ||ishodi učenja; integrative teaching||; ||integrativna nastava