Inkluzivno obrazovanje: ideja i praksa - Jovanović Popadić, Ana M (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2017)
Ovaj rad se sa kritičkog aspekta bavi inkluzivnim obrazovanjem. Po definisanju pojma inkluzije podvlači se značaj inkluzivnog obrazovanja, ali i uslovljenost njegovog sprovođenja različitim okolnostima. Nakon kratkog osvrta na donošenje zakonske odredbe o inkluzivnom obrazovanju u Srbiji, rad se bavi analizom stavova određenog broja nastavnika (redovnih osnovnih gradskih škola i specijalne škole za osnovno i srednje obrazovanje u Kruševcu) prema inkluzivnom obrazovanju. Uz sažet statistički prikaz, kroz kvalitativnu analizu osvrnućemo se na njihova iskustava, kompetencije, uslove rada, mišljenja o posledicama inkluzivnog obrazovanja i obrazovanja u specijalnoj školi. Poslednji deo rada predstavlja kritički osvrt na trenutnu situaciju i nudi potencijalna rešenja za prevazilaženje problema koji su uočeni prilikom istraživanja, a odnose se na neodrživost postojeće prakse inkluzivnog obrazovanja.