TRAGIKOMIČNA SPOZNAJA ŽIVOTA I SUDBINE KOČIĆEVIH JUNAKA - Soleša, Biljana S (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2017)
U ovom radu se razmatraju kolektivne crte ljudi Kočićevog zavičaja prisutne u likovima Kočićevih dela. Istražuje se neobičnost, originalnalnost i impresivnost ovih jedinstvenih likova u srpskoj literaturi kao i prisustvo kolektivnog pamćenja, svesti o sebi i drugima, istorijske, socijalne i ekonomske okolnosti kojima su okruženi Kočićevi junaci, umetnikova motivacija i elementi stvaralačkog postupka. Analizirani su likovi Simeuna Đaka, Davida Štrpca, Mračajskog prote, Relje Kneževića, a dat je osvrt i na Kočićeve ženske likove. Otkrivanjem na koji se način i u kojoj meri stvaralaštvo Petra Kočića podudara sa elementima istorije, psihologije, sociologije i antropogeografije, upotpunjava se književno-naučna misao o delu Petra Kočića i omogućava višestruki pristup čitanju Kočićevog dela.
Keywords: prose||; ||proza; hero||; ||junak; character||; ||karakter; archetype||; ||arhetip; motivation||; ||motivacija