VIZUELNO-EMOTIVNI ELEMENTI FOLKLORNE IGRE U STRUKTURI UČENIČKOG PISANOG SASTAVA - Jovanović, Aleksandar M (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2017)
Upoznavanje učenika sa pojmom folklor. Narodna igra kao deo folklora. Elementi narodne igre (muzika, pesma, nošnja, koreografija). Uočavanje uključenih elemenata. Sinkretizam. Opisivanje viđenog i doživljenog. Opis dinamične umetničke slike. Opis folkorne igre je priprema za uvođenje učenika u posmatranje i zapažanje. Prvo se opisuju pojedinosti koje se lako zapažaju i koje su dominante, a potom i druge pojedinosti koje učenik može da uoči i koje su uslovljene njegovim psihičkim i emotivnim moćima.
Keywords: literary essay||; ||pisani sastav; MUSIC||; ||muzika; folk tradition||; ||narodna tradicija; interpretation||; ||interpretacija; folklore||; ||folklor