NEFORMALNO NASILJE U SREDNJOJ ŠKOLI - Mikanović, Brane R; Maran, Marijana М (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2016)
U srednjim školama se ispoljavaju različiti oblici formalnog i neformalnog nasilja. Retke su situacije u kojima se isključivo odvija samo jedan od oblika nasilja, često neformalno nasilje prethodi različitim oblicima formalnog nasilja i obratno. Istraživanje neformalnog nasilja u odnosu na formalno nasilje, bar kada su u pitanju pedagoška istraživanja, zaostaje. Autori rada su na uzorku od 440 učenika srednje škole identifikovali zastupljenost: glasina, provokacija, segregacije, marginalizacije, medijskog zlostavljanja i medijskog vređanja. U osnovi ovih oblika neformalnog nasilja identifikovali smo različite sadržaje ispoljavanja nasilja. Rezultati empirijskog istraživanja mogu poslužiti budućim istraživačima i praktičarima za kreiranje programa preventivnog delovanja u borbi protiv različitih formi nasilja u školi i izvan nje. Isto tako, dobijene rezultate moguće je iskoristiti za koncipiranje različitih kvantitativnih i kvalitativnih pedagoško-metodoloških pristupa istraživanju neformalnog nasilja u vaspitno-obrazovnim institucijama.
Keywords: insulting||; ||vređanje; abuse||; ||zlostavljanje; segregation||; ||segregacija; provocation||; ||provokacija; Rumors||; ||glasine; violence||; ||nasilje; SECONDARY SCHOOLS||; ||srednja škola