JEZIK U PESMI – HAJDEGEROVO TOPOLOŠKO TUMAČENJE TRAKLOVE POEZIJE - Radovanović, Saša Ž (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2016)
Autor u tekstu otvara problem Hajdegerovog topološkog tumačenja pesništva Georga Trakla. U tekstu se najpre postavlja problem prirode topološkog tumačenja umetnosti imajući u vidu tumačenje koje je sprovedeno u Izvoru umetničkog dela. Potom autor pokazuje da Hajdegerovo misaono promišljanje o ulozi umetnosti u epohi tehnike sledi Traklovo pesničko promišljanje o ulozi pesnika u pomenutoj epohi. Takav dijalog pevanja i mišljenje se onda sagledava kroz Hajdegerove stavove o mišljenju kao izvornoj etici izloženom u Pismu o humanizmu.
Keywords: M. Heidegger||; ||M. Hajdeger; the truth of being||; ||istina bivstvovanja; topology||; ||topologija; poetry||; ||poezija; poem||; ||pesma