TRAGIČNO U NESATIRIČNOJ PROZI RADOJA DOMANOVIĆA - Soleša, Biljana S (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2016)
U radu se istražuju elementi tragičnog u nesatiričnim pripovetkama Radoja Domanovića. Najpre se navode mogući pristupi prilikom tumačenja fenomena tragičnog u književnim delima, sa posebnim osvrtom na tragično kao estetički i etički fenomen, kao i na načine ispoljavanja tragičnog u književnom delu. U središnjem delu su date osnovne karakteristike Domanovićeve nesatirične proze. Istraživanjem tragičnih elemenata su obuhvaćene pripovetke A hleba...?!, Smrt, Razorena sreća, Promašena sreća, Idealista, Pevačev Uskrs, Na raskršću. Interpretacija pripovedaka u kojima su najuočljiviji elementi tragičnog izdvaja njegove najčešće uzroke: aktivno delovanje, svesno žrtvovanje, stradanje bez krivice, prekomerenost i sukob vrednosti. U završnom delu se ukazuje na značaj istraživanja fenomena tragičnog u Domanovićevom delu i literaturi.
Keywords: tragic||; ||tragično; GUILT||; ||krivica; stories||; ||pripovetke; prose||; ||proza; phenomenon||; ||fenomen; elements||; ||elementi