MULTIDISCIPLINARNI PRISTUP PREVENCIJI NASILJA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI - Dedaj, Marta (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2016)
Cilj ovog rada je prikaz najvažnijih pitanja koja se tiču prevencije nasilja u predškolskoj ustanovi. Uloga humanistički usmerene pedagogije je da putem preventivnih programa, iznalazi primerene i pravovremene odgovore na pojavu nasilja koje se događa nad decom i među decom. Postavlja se pitanje: „Kako neka deca, uprkos brojnim negativnim faktorima koji im otežavaju funkcionisanje u zajednici ipak „ne skrenu s puta“ i na koji način se te veštine mogu naučiti?“. Autor prihvata model otpornosti kao dinamičnu interakciju između određenih bio-psiho-socijalna obeležja pojedinca i šireg socijalnog konteksta. Veća efikasnost programa prevencije nasilja je ukoliko se sagledaju faktori zaštite u interakciji sa faktorima rizika. Može se zaključiti da preventivni programi treba da se temelje na multidisciplinarnom pristupu i saradnji stručnjaka iz različitih sistema.
Keywords: approach||; ||pristup; Multidisciplinary||; ||multidicplinarni; children||; ||deca; violence||; ||nasilje; prevention||; ||prevencija