KNJIŽEVNI OKVIR MEĐURATNE SRPSKE HORSKE MUZIKE KOMPONOVANE NA STIHOVE UMETNIČKE POEZIJE - Tasić, Nataša D (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2016)
Horska muzika u Srbiji između dva svetska rata uporedo se razvijala na žanrovskim područjima duhovne, folklorne i muzike pisane na stihove umetničke poezije. Književni okvir poslednjeg navedenog žanra obuhvatao je mahom romantičarsku poeziju. Pored toga, pojedini autori su rado ozvučavali i liriku svojih savremenika, a ima i primera u kojima su kompozitori posezali za poezijom iz dalje prošlosti. Ovaj rad bavi se analizom zastupljenosti stihova pojedinih pesnika u opusima muzičkih stvaralaca. Razlozi dominacije određenih tematskih subjekata i uticaj stilske pripadnosti liričara na izbore kompozitora, neki su od najznačajnijih zaključaka teksta.