ORGANIZACIJA TAKMIČARSKIH DUEL IGARA - Živanović, Milan V (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2016)
Igra predstavlja osnovnu aktivnost deteta u predškolskom periodu. Njena privlačnost za decu tog uzrasta iskorištena je u edukativne svrhe uključivanjem saznajnih sadržaja i ciljeva u igrovne aktivnosti. U srednjoj, a pogotovo u starijoj i pripremnoj grupi predškolaca, javlja se veći inters za igre takmičarskog karaktera. Uloga vaspitača se u tom pogledu ne ograničava samo na dobro poznavanje i izbor takmičarskih igara već i na njihovu organizaciju u zavisnosti od prostorno-vremenskih, teničkih i populacijskih uslova. U našoj pedagoškoj literaturi o ovoj temi je voma malo pisano. Stoga ne iznenađuje izostanak ove problematike u obrazovnim sadržajima škola za obrazovanje vaspitača. Ovaj tekst ima za cilj da istakne značaj pravilne organizacije takmičarskih duel igara i opiše u praksi najzastupljenije vidove takvih takmičenja.
Keywords: game||; ||igre; preschool education||; ||predškolsko obrazovanje; organization competitiveness||; ||organizacija takmičenja; Round-robin tournament||; ||Bergerov sistem; elimination tournament||; ||eliminatorni sistem