„Al’ je lep ovaj svet!“: muzika za dečiji hor u svetovnom stvaralaštvu Stevana Mokranjca - Tasić, Nataša D (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2015)
Plodan horski opus Stevana Mokranjca obuhvata i kompozicije za dečije horove. I na ovom polju, kao i u muzici pisanoj za druge tipove horskih ansambala, kompozitor je podjednako bio okrenut i duhovnom i svetovnom žanru. Ovaj rad bavi se delima svetovne orijentacije, što u kontekstu Mokranjčevog stvaralaštva podrazumeva većinom kompozicije originalno pisane za dečiji hor, ili pak one koje je autor lično transkribovao. U tekstu su te kompozicije grupisane u skladu sa poreklom kompozitorove inspiracije: folklorne obrade i originalne kompozicije. Pomenuta dela sagledana su u smislu njihove formalne, harmonske i metro-ritmičke analize, a posebna pažnja posvećena je razmatranju odnosa tekstualne i muzičke komponente pojedinačnih kompozicija. Pored takvog istorijsko-teoretskog rasvetljavanja Mokranjčevih kompozicija za dečiji hor, ovaj rad ukazuje i na značaj zastupljenosti samih dela na repertoarima horova u sadašnjem vremenu.
Keywords: choral music||; ||horska muzika; poetry||; ||poezija; Serbian music||; ||srpska muzika; children's choir||; ||dečiji hor; Stevan Mokranjac||; ||Stevan Mokranjac