Hajdegerovo pitanje o bivstvovanju i pitanje o umetnosti - Radovanović, Saša Ž (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2015)
U radu se razmatra problem odnosa pitanja o bivstvovanju i pitanja o umetnosti u mišljenju Martina Hajdegera. U Hajdegerovom misaonom put može da se razlikuju dva oblika pitanja o bivstvovanju. Prvi oblik Hajdeger naziva vodeće pitanje. Ovaj oblik on smatra metafizičkim i prisutan je u tradicionalno filozofskom mišljenju od Platona do Ničea ili u mišljenju prvog početka. Drugi oblik jeste temeljno pitanje o bivstvovanju koje vodi prevladavanju metafizičkog shvatanja bivstvovanja i pripada mišljenju drugog početka. Ovaj drugi oblik, prema njegovim rečima na seminaru u Le Toru, se pojavljuje na tri načina u njegovom misaonom putu: najpre kao fundamentalnoontološko pitanje o smislu bivsvtovanja, potom kao bitnopovesno pitanje o istini bivstvovanja i na kraju kao topološko pitanje o mestu i mesnosti bivstvovanja. U svetlu takvog različitog postavljanja temeljnog pitanja o bivstvovanju unutar njegovog mišljenja mora da se sagleda i pozicija njegovog pitanja o umetnosti.
Keywords: question||; ||pitanje; ARTS||; ||umetnost; being||; ||bistvovanje; Heidegger||; ||Hajdeger; metaphysics||; ||metafizika