Integracija sporta i početnih matematičkih pojmova u pripremnoj grupi pri aktivnostima na košarkaškom terenu - Živanović, Milan V.; Marković, Miloslav B. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2025)
Savremeni model predškolskog obrazovanja  i vaspitanja „Godine uzleta“ zahteva holistički pristup radu sa decom što, pored ostalog, metodološki podrazumeva interativni zahvat sadržaja, a organizacijski projektnu metodu rada prožetu igrom i drugim za decu pristupačnim metodama rada. U ovom radu će biti opisane situacije učenja merenja dužine i pojma metra i centimetra u pripremnoj predškolskoj grupi na elementima košarkaške igre i terena. Time se ostvaruje integracija početnih matematičkih pojmova i fizičkog vaspitanja. Aktivnosti se mogu realizovati kroz širi višednevni projekat „Sport i matematika“.
Keywords: merenje dužine; metar; centimetar; integracija; pripremna vaspitna grupa