Mogućnost i značaj primene učenja kroz istraživanje sa decom u zajednici – perspektiva vaspitača - Stepić, Gordana M.; Dedaj, Marta D.; Džaić, Biljana M. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2024)
Polazeći od shvatanja deteta kao istraživača od samog rođenja, istraživačke prirode njegovog učenja, značaja zajednice za učenje i razvoj deteta predškolskog uzrasta, cilj istraživanja je sagledavanje perspektive vaspitača i prilika za učenje kroz istraživanje sa decom u zajednici. U istraživanju su primenjene metoda teorijske analize i deskriptivna metoda i dve tehnike istraživanja: skaliranje i analiza sadržaja pedagoške dokumentacije. Od istraživačkih instrumenata korišćeni su: skala procene i protokol za analizu pedagoške dokumentacije. U istraživanju je učestvovalo 20 vaspitača. Uzorak sadržaja činilo je 9 priča o temama/projektima. Istraživanje ukazuje da je učenje kroz istraživanje sa decom u zajednici integrisano u vaspitno-obrazovni proces, da vaspitači uočavaju vrednosti ovog pristupa, da poznaju pristup i da pretežno imaju podršku zajednice, ali ističe se i  važnost prepoznavanja izazova, kroz preispitivanje prakse, i suočavanja sa njima kako bismo kontinuirano radili na unapređivanju učenja kroz istraživanje sa decom u zajednici.
Keywords: učenje kroz istraživanje; zajednica; vaspitač; deca