Moral i religija - Arsić, Miloš V. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2024)
Neretko se, posebno u polemikama, tvrdi da moral nema smisla ako nije utemeljen na veri. Međutim, postavlja se pitanje da li verska uverenja i običaji oblikuju moralno ponašanje? Da li je religija neophodna za moral? Ukrštanje morala i religije uključuje odnos između verskih pogleda i morala. Uobičajeno je da religije imaju vrednosne okvire koji imaju za cilj da usmeravaju pristalice u određivanju između ispravnog i pogrešnog. Cilj ove predmetne teorijske obrade, je upoznavanje sa osnovnim obeležjima morala i religije, odnosno analiza odnosa u kojem se ove dve društvene kategorije nalaze. predstavljanje, odnosno analiza morala i religije. Potrebu za izborom navedenog predmeta obrade nameću njegov značaj, nedovoljna istraženost i neophodnost preispitivanja u savremenoj epohi krize sistema vrednosti. Definisanje sličnosti i razlika između morala i religije, kao i njihovo tumačenje, od suštinskog je značaja za razumevanje njihovog odnosa. Mnoge naučne studije nisu uspele da razlože „moral“ i „religiju“ na teorijski utemeljene elemente. Smatra se da kategorije „moral“ i „religija“ moraju biti razdvojene, kako bi se dobila kompletna slika složene interakcije kao mapa puta za buduća istraživanja odnosa morala i religije. U suštini tradicionalne moralne vrednosti su zasnovane na duhovnim vrednostima. Zato je neophodno prihvatiti univerzalnost i moralnog i religioznog u svakom čoveku, ne samo istorijski već i u kontekstu savremenosti i anticipirane ljudske budućnosti.
Keywords: moral; religija; moralne norme; religijske dogme