Intelektualac u zagrljaju distopije: Platonovi papiri Pitera Ekrojda - Pavlović, Tomislav M. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2024)
Cilj ovog rada je analiza transformacije pojma intelektualac koji se i u vremenu moderne i postmoderne vaspostavlja kao svojevrsna paradigma. Fokus istraživanja je najpre na redukciji uloge intelektualcaa modernog vremena koja je našla odjeka u mislima brojnih filozofa moderne i postmoderne provenijence. Potom se analizira postmoderni distopijski roman Platonovi papiri engleskog pisca Pitera Ekrojda. U pitanju je distopijsko delo u kojem su navedene tendencije dobile umetničku artikulaciju. Junak romana Platon, kako istraživanje pokazuje,  predstavlja travestiranu sliku antičkog filozofa Platona i deluje u modernom telematizovanom polisu daleke budućnosti. Dela i sudbina postmodernog Platona se u romanu artikulišu na način koji nagoveštava da je eskapizam jedini mogući odgovor na izazove destruktivnih relativizacija postmoderne epohe.
Keywords: intelektualac; postmoderna; Platon; roman; istorija