Iscrtavanje staze „Put jedne pčelice“ u funkciji organizacije fizičke aktivnosti dece u dvorištu vrtića „Pčelica” - Marković, Marina S.; Stanišić, Irena R. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2024)
Ukoliko je prostor u kome deca borave adekvatno opremljen (u ovom slučaju oslikan) deca će biti zaintrigirana samim prostorom koji će ih podstaći da se samostalno bave fizičkim aktivnostima. Prostor ih podstiče da se igraju na jedan bezbedan način, da čekaju red, pomažu jedan drugome i sami uspostavljaju pravila u igri. Cilj ovog rada je empirijskim i eksperimentalnim putem ispitati uticaj eksperimentalnog programa, pod nazivom iscrtavanje staze „Put jedne pčelice“ na organizaciju fizičke aktivnosti dece u dvorištu vrtića Pčelica. Predmet istraživanja je iscrtavanje staze „Put jedne pčelice“ (eksperimentalni program) u funkciji organizacije fizičke aktivnosti dece u dvorištu vrtića „Pčelica.  U istraživanju je učestvovalo 118 dece vrtića „Pčelica„ PU „Nata Veljković“ u Kruševcu. Akcija je podeljena u nekoliko koraka a to su: određivanje dela trotoara za iscrtavanje staze, nabavka materijala, osmišljavanje staze i iscrtavanje zadataka na papiru, dogovor oko raspoređivanja zadataka po trotoaru, izrada šablona, iscrtavanje staze, otvaranje staze „Put jedne pčelice“. Instrument koji je primenjen u ovom istraživanju je protokol posmatranja. Putem njega prikazana je organizacija i aktivnosti dece pre (inicijalno merenje) i nakon iscrtavanja staze (finalno merenje) u dvorištu vrtića „Pčelica“. Prilikom utvrđivanja inicijalnog stanja – slobodne igre uz ponuđene trenutne sadržaje u dvorištu vrtića za igru dece, došlo se do rezultata od 25 % dece koja su se samostalno organizovala u igri i fizičkim aktivnostima u dvorištu. Sprovođenjem akcije, odnosno iscrtavanjem staze „Put jedne pčelice“ prostor u dvorištu vrtića je obogaćen (stopice, cvetići, zmijice, žabice, pauci, merdevine, tačkice, kolibri, linijice, pužići idr.), i dat deci da ga koriste kako oni žele. Nakon akcije dobijeni su rezultati koji navode da su se 98% dece igrala i samostalno organizovala fizičke aktivnosti u dvorištu vrtića. Ova nova sredina je za decu bila primamljiva i podsticajna.
Keywords: iscrtavanje staye; dvorište vrtića; fizička aktivnost; eksperimentalni program; predškolski uzrast