Povezanost posedovanja kućnih ljubimaca sa moralnim razvojem učenika - Tomić, Marija J. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2024)
S obzirom na sve veću moralnu hipokriziju savremenog doba, bilo je neophodno fokusirati se na ispitivanje različitih uticaja  na moralni razvoj. Nedostatak empatije je fenomen koji se često pominje kada se govori o različitim društvenim devijacijama. Nedostatak tolerancije, vršnjačko nasilje i različiti oblici agresivnog ponašanja su dovoljan razlog za ispitivanje moralnosti još na osnovnoškolskom uzrastu. Upravo to je bio motiv za detaljnije istraživanje nivoa moralnog razvoja učenika osnovnih škola u Banjaluci. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 220 učenika osmih i devetih razreda. Na osnovu kratkog upitnika i skale moralnog razvoja, utvređen je stepen razvoja svakog učenika kao i pol i vrsta kućnog ljubimca kojeg posjeduju. Uzrast završnih razreda osnovne škole je odabran na osnovu teorijskih analiza različitih psihologa, koji za završetak razvoja navode upravo ovu dob. U prvom dijelu, rad se bavi teorijskim promišljanjem i analizom dosadašnjih istraživanja, dok su u metodološkom dijelu detaljno analizirane hipoteze kao i dobijeni rezultati. Nakon statističke obrade podataka utvrđeno je da ne postoji statistčki značajna povezanost u nivou moralnog razvoja u zavisnosti od toga da li učenici imaju kućnog ljubimca ili ne. Iznenađujući podatak je da veći broj dječaka nego djevojčica ima nekog ljubimca. Iako razlika nije statistički značajna ostavlja se prostora za istraživanja o mogućim uzrocima. Zanimljiv podatak je i činjenica da učenici koji za kućnog ljubimca imaju zeca, postižu najviše rezultate na skali moralnog razvoja, zatim slijede učenici sa psom i papagajem, dok oni koji imaju mačku ili uopšte nemaju kućnog ljubimca postižu najniže rezultate.
Keywords: moralni razvoj; kućni ljubimci; pol učenika