Polne i starosne razlike u ispoljavanju vršnjačkog nasilja - Blagojević, Gordana D.; Marjanović, Bogdan S. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2023)
Kompleksna problematika vršnjačkog nasilja je predmet mnogih istraživanja do sada. Intezivno se proučavaju prevalencija, oblici, načini manifestovanja, uzroci i posledice vršnjačkog nasilja. Predmet ovog rada su polne i starosne razlike u ispoljavanju vršnjačkog nasilja. Istraživanje je realizovano na uzorku od  204 učenika oba pola, petog i osmog razreda iz dve osnovne škole. Rezultati istraživanja pokazuju da je potvrđena razlika u sklonosti ka nasilnom ponašanju između dečaka i devojčica (t=5.83, p
Keywords: vršnjačko nasilje; polne razlike; starosne razlike; Prona upitnik; učenici osnovnih škola