Dileme oko dometa projekata u razvijanju ključnih obrazovnih kompetencija dece predškolskog uzrasta - Kravarušić, Vesna B. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2023)
Svesno obrazovanje, kao nameran, planski i organizovan pedagoški proces obezbeđuje sticanje znanja, veština i navika u funkciji je razvijanja učenja, širenja i obogaćivanja čovekove spoznaje. Na predškolskom uzrastu obrazovanje, kroz razvoj opšte i posebnih priprema, omogućava detetu obavljanje životnih funkcija, humanizaciju njegove prirode i usvajanje i obrađivanje osnova kulture civilizacije. Bazu za prenos materijalnih i duhovnih vrednosti zajednice čine sociokulturni sistemi: simbolizacije i komunikacije, sistemi znanja iz nauke, tehnike, tehnologije, rada i proizvodnje, umetničkih formi izražavanja, vrednosnih i etičkih stavova. Kroz modele svakodnevnog življenja, forme igre i učenja, dete savladava program predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji bi u ishodu trebalo da razvije njihove kompetencije (kroz učenje učenja- za maternji i drugi jezik, matematička, naučna, tehnološka, digitalna, društvena znanja, kulturološku svest i inicijativnost). Istraživanje sa ciljem unapređivanja projekata je realizovano deskriptivnom metodom, analizom sadržaja deset objavljenih projekata, kojima su izdvojene njihove karakteristike: obrazovni sadržaj, vrsta i kombinacije realizovanih aktivnosti, korišćene vaspitno- obrazovne metode i specifične obrazovne kompetencije koje su podržane. Rezultati govore o korišćenju ograničenih obrazovnih sadržaja samo jedne vaspitno-obrazovne oblasti, slaboj integraciji sadržaja, bez promena u primeni metodičkog repertoara (u odnosu na period do 2018) i favorizovanje razvoja naučnih kompetencija dece.
Keywords: obrazovanje; dete; kompetencije dece predškolskog uzrasta; projekat; dometi