Sociodemografski korelati motivacije za neverstvom muškaraca u partnerskim vezama - Đorđević, Tamara S. (Sinteze - časopis za pedagoške nauke, književnost i kulturu, 2023)
Osnovni cilj rada je utvrđivanje sociodemografskih korelata motivacije za neverstvom. Uzorak čini 110 ispitanika muškog pola, testiranih putem onlajn upitnika, kategorisanih u tri generacijske grupe. Od sociodemografskih varijabli, korišćeni su podaci o polu, godini rođenja, dužini emotivne veze, bračnom statusu i stepenu religioznosti. Za ispitivanje motivacije za neverstvom, korišćena je Skala za ispitivanje motiva neverstva u ljubavnim vezama (Stojkić, Solaković, 2017). Rezultati pokazuju da postoje značajne razlike u izraženosti motivacije za neverstvom kod pripadnika različitih generacija. Takođe, postoji povezanost između motivacije za neverstvom i dužine emotivne veze, godina starosti i stepena religioznosti, dok veza nije pronađena između motivacije za neverstvom i bračnog statusa.
Keywords: neverstvo; emocionalno neverstvo; seksualno neverstvo; muško neverstvo; partnerski odnos